Risicoklasse

Risicoklasse

22 november 2017
Afgelopen maandag was bij Radar een item over risicoklassen/hypotheek.
Als je een hypotheek sluit kan dat met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), je betaalt een bedrag van 1% van het hypotheekbedrag voor deze garantie. Als je door omstandigheden stopt met betalen kan het zijn dat het huis met een restschuld verkocht wordt. Die restschuld wordt aan de bank betaald door de NHG. Na de verkoop wordt beslist of de restschuld geheel of gedeeltelijk wordt kwijtgescholden. Omdat de bank geen risico loopt krijg je met NHG een lagere rente.
Als je een hypotheek sluit zonder NHG loopt de bank dus meer risico, maar hoe lager je hypotheek is ten opzichte van de waarde van je huis, hoe minder risico de bank natuurlijk loopt.
Nu kan het zijn dat je tijdens de looptijd in een lagere risicoklasse terechtkomt. Omdat je extra hebt afgelost of omdat je huis meer waard is geworden. Dus heb je recht op een lagere rente. Sommige banken doen dat uit zichzelf, bij de meeste moet je zelf aan de bel trekken. Er zijn ook banken die alleen de rente aanpassen op het moment dat je rente herzien wordt. Je kunt natuurlijk altijd even contact opnemen met je hypotheekadviseur. Ik ben bezig na te gaan welke klanten in aanmerking komen voor een renteverlaging door risicoklasseverlaging. Die ga ik zelf benaderen.
Als je denkt dat je recht hebt op een lagere rente, neem even contact op.